L’itinerari urbà està dedicat a l’arquitectura relacionada amb els usos de l’aigua. La ruta té com a eix l’aigua, un dels recursos naturals més significatius de la parròquia d’Escaldes-Engordany, i inclou un recorregut per descobrir edificis, ponts, fonts, hotels i diversos elements relacionats amb l’aigua, el paisatge escaldenc, la història de la parròquia i Andorra i anècdotes curioses.

L’aigua ha estat i és a Escaldes-Engordany un motor econòmic i turístic. Al voltant dels usos de l’aigua es van aixecar edificis amb un llenguatge arquitectònic culte que s’emmarquen en un moment engrescador de la societat andorrana, especialment entre els anys cinquanta i seixanta del segle XX. El seu testimoni materialitza el moment en què Andorra va experimentar un procés d’obertura, transformació i modernització.

Elements que el conformen

Parc de la Mola
Font del Roc del Metge
Pont de la Tosca
Pont de la Tosca

El pont de la Tosca permet salvar el riu Madriu just abans de barrejar-se amb les aigües del riu Valira d’Orient. El pont forma part del camí ral. Està datat de l’any 1820 i rep aquest nom perquè l’arc està fet amb pedra tosca. El pont forma part de l’escut de la parròquia. 

Pont d’Engordany
Hotel Carlemany
Cal Molines

A l’altre marge del riu hi ha cal Molines, un antic molí, infraestructura que aprofitava la força de l’aigua del riu per moldre blat. També s’aprofitava l’aigua com a element motriu de la maquinària d’una serradora la fusta.

Plaça Santa Anna
Hotel Pla
Creu de Santa Anna

A la plaça també hi ha la reproducció de la creu de Santa Anna, col·locada el 1995. L’original, datada del segle XVII, està emplaçada al Centre d’Art d’Escaldes-Engordany (CAEE). Per motius de conservació es va instal·lar una reproducció a la plaça.

La funció d’aquest monument de pedra en forma de creu era la d’indicar el lloc on s’acaba el terme del poble; d’aquí el seu nom, tot i que aquest tipus de monuments també serveixen per indicar camins i propietats.

En aquest cas, la creu de Terme de Santa Anna indica el camí que connecta Escaldes a Engordany. L’interès de la peça se centra en el capitell, en què es pot veure el relleu de Crist crucificat i la Mare de Déu. La decoració es completa amb els motius vegetals que apareixen en els braços de la creu.

Plaça Santa Anna

La plaça Santa Anna era el centre neuràlgic de la vida a la vila d’Escaldes. Va ser l’escenari de la vida quotidiana, les celebracions, les festes majors, els primers hotels, bars, botigues i fins i tot les primeres projeccions cinematogràfiques. A la plaça Santa Anna hi ha una de les moltes fonts que trobem repartides per la parròquia que comparteixen una estètica similar: la font de la plaça Santa Anna, que està feta de granit i data de l’any 1951; té dos aixetes metàl·liques de les quals brolla aigua calenta i freda. Originàriament, aquesta font estava adossada a la façana de l’Hotel Pla.

Casa Jaume de Roca

Al costat dret del pont trobem l’antiga casa Jaume de Roca; des del 2001 és la seu de l’Arxiu Històric de la parròquia.

Hotel Pla

A la plaça Santa Anna hi havia l’Hotel Pla, que va ser enderrocat l’any 2010 pel seu mal estat de conservació. Aquest establiment va ser el primer hotel balneari que va oferir als clients els beneficis de l’aigua termal d’Escaldes en banyeres de zinc. Va adquirir gran prestigi entre els banyistes catalans i anglesos. Els anys 1930 i 1935 el fill de la família, el Sr. Xavier Pla, i primer arquitecte titulat d’Andorra, hi va dur a terme una ampliació important; cal citar un dels seus curiosos “banyistes”, l’autoproclamat rei d’Andorra Boris I.

Església de Sant Pere Màrtir
Casa Fusilé
Església de Sant Pere Màrtir

L’església de Sant Pere Màrtir es va construir el 1956 en substitució de l’antiga església parroquial. Inaugurada l’any 1981, va ser dissenyada per l’arquitecte català Joan Danés. És d’estil neoromànic, té planta basilical, cripta i campanar de torre.

Des de l’exterior podem veure esgrafiats fets per l’artesà andorrà Sergi Mas. A la façana també hi ha una escultura de Josep Viladomat, La Immaculada. D’aquest autor, presidint la plaça, també hi ha La Puntaire.

 

Casa Fusilé

Casa Fusilé, a l’avinguda Pont de la Tosca, té la façana lateral decorada amb esgrafiats. L’esgrafiat és una tècnica decorativa de façanes, feta a partir de la superposició d’estucs de diferents colors, molt emprada durant el noucentisme i habitual en edificis de ciutats catalanes. En el cas d’Andorra, quasi no hi ha testimonis d’esgrafiats i casa Fusilé és un dels pocs exemples que es conserven, tot i que han estat restaurats. En la decoració es pot observar una garlanda com un medalló amb l’any que es va aixecar la casa, el 1935.

Hostal Valira

L’Hostal Valira és un edifici interessant per la seva arquitectura i història. Aquest establiment hoteler es va inaugurar el 24 d’octubre de 1933, i les obres les va dirigir el monjo deixeble d’Antoni Gaudí: Celestí Gusí. L’edifici és el resultat de la col·laboració entre el Quart d’Escaldes-Engordany i els monjos de Montserrat.

L’esquema arquitectònic d’aquesta construcció és de cinc plantes, amb tres llucanes al darrer pis. Fet amb carreus de granit tallats en forma de niu d’abella irregular i decorat amb ferro forjat i fusta pintada de vermell, l’Hostal Valira es completava amb una pèrgola que va ser enderrocada l’any 1980.

CAEE
Hostal Valira
Casa Lacruz
Casa Agustí Vidal i casa Felícia

A l’avinguda Carlemany hi ha edificis destacats: casa Agustí Vidal, de 1921 i decorada amb esgrafiats a la part superior, i casa Felícia, construïda el 1932 i decorada amb ornaments de ceràmica vidriada d’inspiració art-déco.

Centre d’Art d’Escaldes-Engordany

L’edifici que acull el Centre d’Art d’Escaldes-Engordany (CAEE) també té vincles amb l’aigua. Els monjos de Montserrat van oferir ensenyament als infants de la parròquia a canvi de la concessió de l’explotació d’aigua termal a l’Hostal Valira.

La seu del CAEE és un dels primers exemples d’arquitectura de granit, a més de ser un edifici amb molta història. Construït als anys trenta del segle XX com a garatge i escola, posteriorment va ser un dels primers cinemes del país, després una seu d’entitat bancària, i ara acull el CAEE i la Biblioteca Comunal.

Casa Lacruz

A la plaça Coprínceps hi ha la casa Lacruz, construïda entre el 1936-1943. L’edifici, projectat per l’arquitecte català Josep Puig i Cadafalch i encarregat pel Sr. Mariano Lacruz, va ser ideat per ser un hotel tot i que finalment es va transformar en una de les primeres cases plurifamiliars d’Andorra. En un racó de la façana lateral s’amaga un relleu de sant Jordi lluitant amb el drac, motiu vinculat a Puig i Cadafalch. El polifacètic arquitecte català va fer diverses intervencions en edificis andorrans, com la portalada lateral i la restauració del campanar de l’església de Sant Esteve d’Andorra la Vella.

Centre Termolúdic Caldea

Escaldes-Engordany

Més detalls

Itinerari lliure

Centre d'Art d'Escaldes-Engordany

Tel.: (+376) 802 255

centreart@e-e.ad

Facebook: @escaldesengordany.comu

Twitter: @comuee

Instagram: @eecultura

Què diuen de nosaltres