Pagesos, pastors, carboners, constructors de camins i de marges, fargaires, fusters i teixidors van viure durant segles a les valls andorranes. L’itinerari de l’hàbitat rural inclou la visita a la Casa Rull de Sispony, la Casa d’Areny-Plandolit d’Ordino i la Casa Cristo d’Encamp. El recorregut permet conèixer la cultura tradicional andorrana, fonamentada en l’explotació intensa i racional dels recursos que oferia temps enrere la muntanya.

A les societats tradicionals pirinenques, com l’andorrana, la casa ha estat un model domèstic que s’explicava en relació amb el territori i que funcionava com una unitat de residència, de producció agropastoral i de consum. Més enllà de l’espai físic, la casa albergava un sistema familiar, una organització domèstica, un sistema productiu, unes creences, unes pràctiques... que permeten observar el sistema social i cultural que l’envoltava. Les cases que configuren l’itinerari de l’hàbitat rural i els seus entorns són expressions diferents de les formes de vida d’aquestes valls que responen a necessitats històriques diferents, i que havien pertangut a famílies amb més o menys patrimoni econòmic i prestigi social.

Amb l’adquisició del  PassMuseu es poden visitar les tres cases museu al preu de 7,5 €.

 

Visualitza el fulletó de l'itinerari de l'hàbitat rural.

 

 

Elements que el conformen

Casa d'Areny-Plandolit

Residència de l’única família noble que va viure a Andorra, rodejada d’uns luxes i costums que no eren habituals a la contrada.

Més informació

Casa Rull

La casa familiar dels Perich és un exemple de casa de pagesos benestants del país. La visita permet descobrir l’estret lligam entre els habitants d’Andorra i el paisatge en què habiten.

Més informació

Detall del pastador de Casa Rull
Casa Cristo

La Casa Cristo ofereix als visitants una oportunitat única de conèixer la forma de viure d’una casa humil andorrana del segle XIX i la primera meitat del segle XX.

Més informació

Casa Cristo

Casa Cristo

Vista general de la biblioteca de la Casa d'Areny-Plandolit
Cal Pal de la Cortinada

Cal Pal de la Cortinada

Cal Pal de la Cortinada

Cal Pal de la Cortinada és un espai destinat a fomentar la reflexió sobre la identitat, els orígens i el patrimoni natural i cultural d’Andorra. L’edifici és una casa pairal documentada des del segle XIV, quan encara era l’alberg Escoter.

Més informació

Casa Rull

Tel.: (+ 376) 836 919 / 839 760

museusandorra@gmail.com

 

Casa d’Areny-Plandolit

Tel.: (+ 376) 836 908 / 839 760

museusandorra@gmail.com

 

Casa Cristo

Tel.: (+ 376) 933 551

casacristo@encamp.ad

www.encamp.ad

El recorregut és lliure, i es pot fer en qualsevol ordre i en dies diferents. La visita que s'ofereix a les cases és guiada, per això es recomana consultar els horaris d'obertura de cadascuna per organitzar l'itinerari.

  

Què diuen de nosaltres