El Santuari de Meritxell recull la història de la devoció del poble andorrà per la seva patrona: la Verge de Meritxell. L'antiga capella dedicada a santa Maria es va cremar l'any 1972 i, en conseqüència, la talla de la Mare de Déu. El nou Santuari, inaugurat l’any 1976, es va encarregar a Ricard Bofill. L’antiga església, d’origen romànic, es va rehabilitar l’any 1994, reconvertida en un espai de memòria col·lectiva del poble andorrà.

 

Des del 2014, el Santuari forma part de la Ruta Mariana, un itinerari d'interès cultural i religiós que aplega els principals espais de culte marià de França, Espanya i Andorra: el Pilar, Torreciudad, Lourdes, Meritxell i Montserrat.

 

Descarrega't la guia del santuari

 

 

 

Meritxell

AD100 Canillo

Més detalls

Santuari nou:

Obertura diària, de 9 a 20 h.

 

Santuari vell i exposició Bíblies del món:

Obertura diària, de 9 a 20 h. 

 

Visites guiades, de juliol a agost: de dilluns a dissabte, de 10 a 14 h i de 15 a 18 h; diumenge, de 10 a 14 h.

 

El Santuari pot modificar els horaris d'obertura pels serveis religiosos.

Entrada lliure.

Visita adaptada per a persones amb mobilitat reduïda.

Visites guiades gratuïtes de juliol a agost.

Visita lliure amb audioguia.

Itinerari lliure de natura fins als oratoris de Meritxell i el poble de Prats.

WC.

L4 Pas de la Casa  +  Ctra. de Meritxell / CS-230 (800 metres)

      

 

En vols saber més?

Nomenament del santuari com a basílica menor

El 13 de maig de 2014, just cent anys després de la declaració pontifícia de la Verge de Meritxell com a patrona de les Valls d'Andorra, el Santuari va ser declarat basílica menor. A la imatge, les autoritats andorranes reben les autoritats eclesiàstiques el dia del nomenament.

La basílica

Actualment, Meritxell s’erigeix com un dels exponents més representatius de l’arquitectura d’Andorra del final del segle XX. Els seus volums arquitectònics formen part indissociable del nostre paisatge cultural. A l’interior del temple, a més de la imatge de la Verge –una reproducció impresa en 3D– que presideix la nau, hi ha set escultures, obra de Sergi Mas, corresponents als patrons de les esglésies parroquials, que ratifiquen que Meritxell és el santuari nacional.

Amb l’aprovació de la Constitució, l’any 1993, es va abolir la sessió que el Consell General duia a terme anualment al Santuari el dia de Meritxell, el 8 de setembre, festa de les marededeus trobades. Aquest fet va significar una separació del poder polític i secular i la festivitat va recuperar el seu sentit social i religiós.

El Santuari, a més, va ser declarat basílica menor el juliol del 2014 pel papa Francesc. A través d'un rescripte de la Congregació per al culte diví va concedir a l'església del Santuari de la Mare de Déu de Meritxell el títol i la dignitat de basílica menor. La concessió va respondre a la petició efectuada uns mesos abans pel bisbat d'Urgell amb el vistiplau de les autoritats andorranes amb motiu del centenari de la declaració pontifícia de la Mare de Déu de Meritxell com a patrona principal de les Valls d'Andorra en temps de sant Pius X. La celebració solemne de la concessió del títol va tenir lloc durant la festivitat de Nostra Senyora de Meritxell següent, el 8 de setembre del 2014.

El títol de basílica menor és una distinció concedida pel Papa a les esglésies més importants que, en atenció a la seva història i cultura, vida litúrgica i pastoral, són particularment significatives. La diòcesi d’Urgell compta amb tres basíliques menors: el Santuari de Meritxell, la catedral de Santa Maria de la Seu d'Urgell i la basílica de la Mare de Déu de Valldeflors de Tremp. La concessió del títol va obligar a canviar l'ambó per un de fix de pedra.

El mateix any de la distinció com a basílica menor, el Santuari de Meritxell es va incorporar a la Ruta Mariana.

Les autoritats eclesiàstiques visiten l'exposició
Alguns dels exemplars que hi ha a l'exposició
L'espai que acull la mostra de bíblies
El fons Josep Moles

L'Arxiu Nacional d'Andorra conserva el fons Josep Moles, un petit fons de 135 imatges de la construcció del nou Santuari de Meritxell que es pot consultar en línia. Moles, gran aficionat a la fotografia, va fer tot el seguiment de la construcció, alhora que la seva empresa era la responsable de fer-ne la instal·lació elèctrica. Les fotografies abracen el període de construcció des de l'any 1974 fins a la inauguració, el 1976.

Construcció d'un dels arcs del Santuari de Meritxell

ANA / Fons JMD

Exposició "El nostre romànic... en petit format"
Exposició "El nostre romànic... en petit format"
Exposició "El nostre romànic... en petit format"
Exposició "El nostre romànic... en petit format"
Exposició "El nostre romànic... en petit format"
Exposició "El nostre romànic... en petit format"
L'exposició 'Bíblies del món'

El Santuari nou també acull l’exposició permanent Bíblies del món, inaugurada el setembre del 2016. La mostra recull una col·lecció en creixement permanent, formada per més de 1.600 exemplars entre bíblies i nous testaments, en més de 1.400 idiomes, dialectes i suports diferents.

Exposició "El nostre romànic... en petit format"

Dins del claustre dels miralls es pot veure l'exposició El nostre romànic... en petit format, una mostra de maquetes de les esglésies romàniques d'Andorra.

Es tracta d'una col·lecció de deu maquetes (l'antic santuari de Meritxell, Sant Serni de Nagol, Sant Climent de Pal, Santa Coloma, Sant Miquel d'Engolasters, Sant Romà de les Bons, Sant Joan de Caselles, Sant Martí de la Cortinada, Sant Cristòfol d'Anyós i Sant Esteve del Mas d'Alins) a escala 1:50 realitzades per l'artesà Carlos Pérez Castelló i propietat de Crèdit Andorrà que va ser inaugurada el dia de Meritxell de 2009.