El jaciment arqueològic de la Roureda de la Margineda es troba ubicat sobre una lleu elevació del terreny, a quasi 1000 m sobre el nivell del mar, al vessant sud del Montclar, dins el terme municipal de Santa Coloma. Des de la seva posició, es domina visualment un bon segment de la fèrtil vall central, regada pel riu Valira. La naturalesa del substrat geològic, una morrena granítica, va ser determinant en la configuració dels seus espais residencials: així, durant la prehistòria, es van aprofitar com a refugis els espais entre els grans blocs granítics, mentre que a les fases posteriors es van desenvolupar nuclis protourbans estructurats prenent com a base una arquitectura amargenda i articulada a partir de l’explotació dels materials locals.

La recerca arqueològica es va iniciar l’any 2007 gràcies a l’impuls de l’empresa Casa Molines, SA, propietària dels terrenys. Fins a l’any 2010, es van dur a terme un seguit d’intervencions durant les quals es va poder documentar una gran ocupació a l’època baixmedieval (s. XIII-XIV dC) molt ben caracteritzada tant pel que fa als materials arqueològics com pel que fa a l’arquitectura. Posteriorment, a partir de l’any 2011, el Servei de Patrimoni Cultural d’Andorra va dirigir una segona fase d’excavacions, que es van perllongar fins al 2015, en què es van exhumar noves estructures que han contribuït de forma determinant a establir els principals períodes d’ocupació: bronze mitjà (c. 1500 aC), antiguitat tardana (s. IV-VII dC) i, finalment, la fase baixmedieval (s. XIII-XIV). Actualment, les restes arquitectòniques observables corresponen a la darrera fase d’ocupació, que es va estendre durant pràcticament dos segles.

Sens dubte, la roureda de la Margineda és un dels enclavaments més rellevants per conèixer la història d’Andorra, juntament amb la balma de la Margineda, Juberri, el roc d’Enclar o camp Vermell. La seva importància radica en el fet que es tracta de l’únic assentament andorrà, i de bona part dels Pirineus, on s’ha pogut constatar una continuïtat ocupacional tan perllongada, amb una important presència de materials força abundants i diversos. D’altra banda, les restes presenten, en general, un molt bon estat de conservació, fins i tot els materials metàl·lics, fet que ha permès conèixer de molt a prop com devia ser la vida quotidiana dels habitants d’aquest indret. En definitiva, la roureda de la Margineda constitueix un punt de visita obligatori per a totes les persones interessades a conèixer no només la història del Principat, sinó també per entendre Andorra dins el marc del vessant sud dels Pirineus orientals.

Pàgina web de la Roureda de la Margineda

De 1 de juliol a 31 d'agost: Visita diària a les 10.30 h.

Cal fer reserva prèvia.

Carrer Roureda de Malreu, 8

Santa Coloma

AD500 Andorra la Vella

Més detalls

Entrada d’adults: 5 € (de 12 a 65 anys)

 

Entrada reduïda: 3 € (majors de 65 anys i titulars del carnet jove)

 

Entrada gratuïta: menors de 12 anys i titulars de la targeta ICOM.

L'espai no està adaptat per a persones amb mobilitat reduïda.

Visites guiades en català, castellà, francès i anglès.

Es recomana anar ben calçat i dur crema solar i gorra.

Oficina de Turisme d’Andorra la Vella

Plaça de la Rotonda, s/n

AD500 Andorra la Vella

Tel.: (+ 376) 750 100

info@oficinaturisme.ad

www.turismeandorralavella.com