L’activitat del Camí hidroelèctric d’Engolasters es pot considerar una visita complementària de la de l’MW Museu de l’Electricitat, ja que es visiten les instal·lacions de captació d’aigua que alimenten la central hidroelèctrica.

No obstant això, aquesta activitat gaudeix d’un rerefons molt més important pel que fa a la seva vessant històrica, que ens dona la possibilitat de fer una ullada als orígens dels grans treballs que es van dur a terme a Andorra als anys 1930: des de l’esforç que va suposar construir totes les instal·lacions situades al voltant de l’estany d’Engolasters fins a les repercussions que van tenir per a la societat andorrana de l’època. Les indicacions que es donen durant la visita guiada ens portaran a l’època de les construccions, i s’explicaran les formes de treballar dels obrers, que són molt diferents de les que podem veure avui en dia.

Un punt molt important de la visita és fer veure als visitants l’esforç i l’èmfasi que l’empresa FHASA va posar a l’hora d’integrar les instal·lacions i les construccions a la natura que envolta l’estany d’Engolasters i la Vall del Madriu. Avui en dia, FEDA continua fent aquests esforços en tots els seus projectes.

Potser el que més sorprèn de totes aquestes construccions i instal·lacions que daten dels anys 1930 és que continuïn essent una part activa de la cadena de producció d’electricitat a Andorra i que, gràcies a elles, podem generar, any rere any, amb la força de l’aigua, entre un 15 i un 20% de l’electricitat que consumim al Principat.

Les instal·lacions es veuen en un passeig d’una hora i mitja, durant el qual es visiten la casa dels guardes, la presa, l’estany, la vàlvula de capçalera i la galeria interior de la presa, envoltats de natura en el seu estat més pur.

 

Tríptic del Camí hidroelèctric d'Engolasters

Elements que el conformen

MW Museu de l’Electricitat

Tel.: (+376) 739 111

fedacultura@feda.ad

Es recomana fer reserva prèvia.

Normal: 5 €

Reduïda: 2,50 € (carnet jove, professors estrangers, grups de deu persones o més, estudiants i jubilats).

Gratuïta: menors de 10 anys, estudiants nacionals, membres de l’ICOM, professors nacionals i minusvàlids. L’entrada inclou la visita a l’MW Museu de l’Electricitat.

PassMuseu

Visites en català, castellà, francès o anglès.

L’entrada inclou la visita a l’MW Museu de l’Electricitat.

L2 Encamp / L4 Pas de la Casa / LC Circular + 4 km fins a l’església

Parada Cruïlla d’Engolasters

 

A l'estiu, el comú d'Escaldes-Engordany posa un bus parroquial fins al llac d’Engolasters.

Casa dels guardes, llac d’Engolasters

AD700 Escaldes-Engordany

Més detalls

Maig i juny: dissabtes a les 11 h.

Juliol i agost: de dimarts a diumenge a les 10, 12, 15 i 17 h.

Setembre: dissabtes a les 11 h.