A les societats tradicionals pirinenques, com l’andorrana, la casa era l’element principal, ja que el patrimoni i la família prevalien per sobre de la persona. Cada individu es devia a la casa, i havia de vetllar perquè el patrimoni no es disgregués i passés de generació en generació. Els matrimonis es pactaven entre famílies, pensant en aliances beneficioses. L’amor, si n’hi havia, quedava en un pla secundari.

A les cases del Pirineu hi podien conviure fins a tres generacions, a més de treballadors a sou com mossos, jornalers, criades... en el cas de les famílies fortes. A la casa no només s’hi vivia, sinó que, sobretot, s’hi feien feines relacionades amb l’agricultura i la ramaderia, com es pot comprovar amb el mobiliari i els estris de les diverses estances, i l’edifici s’adaptava a les necessitats de cada família i al tipus de producte al qual es dedicava. Tot i que la casa Rull era rica, no espereu trobar-hi grans luxes, almenys com els entenem avui en dia.

Per recordar l’Andorra del passat i deixar un testimoni per a les generacions futures, Josep Perich Puigcercós, l’últim propietari de la casa Rull, va tancar un conveni amb el Govern d’Andorra per transformar l’edifici en una casa-museu, que es va obrir el 9 de juny del 2000.

El Museu Casa Rull forma part de l'Itinerari de l'hàbitat rural

Fes click aquí per fer la visita virtual

 

L'any 2021 es va decidir de fer de l'espai de la taquilla del museu un lloc on els joves artistes del país poguessin exposar la seva obra en mostres de petit format i durada reduïda.

Visites guiades.

 

Visita lliure amb audioguia.

 

Durada aprox.: 90 minuts.

 

Grups màxims de 25 persones.

 

Reserva prèvia recomanada.

 

Tallers escolars.

 

Botiga dels museus.

 

Desfibril·lador.

Carrer Major, s/n

Sispony

AD400 La Massana

Més detalls

Casa Rull

Tel.: (+ 376) 836 919

 

Central de reserves

Tel.: (+ 376) 839 760

 reservesmuseus@govern.ad

De dimarts a dissabte:  de 10 a 14 h i de 15 a 18 h.

Diumenges: de les 10 a les 14 h.

El museu obre de 10 a 14 h: 5 de gener / 24 i 31 de desembre.

 

El museu tanca: 1 i 6 de gener / 14 de març / 1 de maig / 8 de setembre / 25 i 26 de desembre.

Normal: 5 €

 

Reduïda: 2,5 € (grups de més de 10 persones, entitats i societats col·laboradores, estudiants estrangers i majors de 65 anys)

 

Entrada gratuïta: per a escoles i estudiants nacionals, serveis socials, persones amb minusvalidesa, persones inscrites al Servei d’Ocupació, titulars del Carnet Jove, menors de 10 anys, membres de l’ICOM i l’ICOMOS, titulars de la Targeta Magna, socis del Club Piolet, els seus pares i els seus germans, i tots els ciutadans del Principat el primer i el tercer dissabte de cada mes durant tot l’any

 

Visita guiada: suplement per persona 1,50 €

 

PassMuseu

El museu és parcialment accessible per a les persones amb mobilitat reduïda.


 

 

L5 Arinsal  / L6 Ordino-La Cortinada-Arcalís


 

Descobreix la Casa Rull

Cap de casa

L’últim pis és l’espai d’emmagatzematge i d’assecat: d’una banda, servia per guardar fruita, fruita seca i herbes, i alguns dels productes s’assecaven perquè es conservessin més bé; d’altra banda, també s’hi guardaven alguns dels estris que entraven en desús. Durant els últims anys que la família va viure a la casa Rull, la sotateulada es va destinar, principalment, a l’assecat del tabac.

Garbes de tabac

El cap de casa era el lloc on s'hi conservaven alguns productes del camp, com el tabac, que es penjava per assecar. 

Vista general del cap de casa