Farmàcia Pasteur

El mural amb font recobreix una columna de l’edifici. La seva doble funció és honrar sant Cosme i sant Damià, dos germans bessons metges i màrtirs, patrons de la medicina.

També compleix la funció de servir aigua (medicinal). La pica també disposa de forats per dipositar-hi vasos perquè els clients de la farmàcia puguin beure aigua.

 

Denominació: Mural i font de ceràmica / Plafons indicadors d’herbes medicinals

Ubicació: Avinguda Meritxell, 84, Andorra la vella

Coordenades GPS: 42.508502N 1.529750E

Any de realització: 1967

Tècnica: Columna: ceràmica esmaltada de corda seca.
                Font: escultura.

En l’àmbit dels murals amb ceràmica, en funció de l’expressivitat que volia conferir a l’obra, Sergi Mas emprava sovint la tècnica anomenada de la corda seca.Es tracta d’una tècnica d’origen àrab que es treballa en horitzontal, tant pel que fa al dibuix com a l’aplicació posterior dels esmalts.
Els esmalts ceràmics es presenten en forma de pols, i per poder-los aplicar amb pinzell s’hi afegeix aigua.
Sobre la rajola ja cuita es dibuixen els contorns de les formes amb un llapis molt gras. En aplicar l’esmalt aquós sobre la rajola, el traç del llapis gras actua com una barrera. Evita, així, que els colors dels esmalts es barregin entre ells tant en l’aplicació com posteriorment dins del forn, on, a partir de 700 graus de temperatura, els esmalts es fonen amb el fang cuit, el greix del llapis es crema i desapareix, i torna a aparèixer entre els esmalts cuits el color del fang de la rajola. Aquesta tècnica permet, per una banda, que les formes quedin molt definides i, per altra banda, confereix als esmalts un cert relleu perceptible al tacte.

Materials: Columna: rajola refractària
                     Font: fang, esmalts al forn                   
                     Plafons indicadors d’herbes medicinals: rajola cuita i esmalts al forn

Mides: Mural font: 140 x 252         

Temàtica: Religiosa

Encàrrec: Gaspar Saludes i Catalina Guerrero

Propietat: Família Saludes

Autoria compartida: En la data de l’encàrrec, Sergi Mas compartia taller amb Albert Batlle. Josep Maria Frases, encarregat de la decoració de la farmàcia i amic d’ambdós, els va fer l’encàrrec.

Projecte: Decoració de la farmàcia

 

Ceràmica i senyalització

Aprenent al Poble Espanyol de Barcelona i després mestre a l’Escola d’Art del Comú de Sant Julià de Lòria, Sergi Mas també treballa, en solitari o bé amb Maria Canalís, Roger Mas i Carmen Mialdea, peces ceràmiques amb motius basats sovint en l’imaginari popular que decoren parets de temples, hotels, edificis de pisos, fonts, escoles i farmàcies, i senyalitzen cases, places i carrers del Principat.

 

Curiositats: El mural està documentat com el primer treball de ceràmica de corda seca. Es va fer al taller Ceràmiques d’Andorra, a la carretera de Nagol, on Sergi Mas i Albert Batlle, propietari del taller, treballaven la ceràmica; el forn era de tipus àrab amb combustió de fusta.
Cal destacar les rajoles que decoren les parets amb il·lustracions de plantes medicinals, algunes de producció pròpia de l’artista i altres retocades, en les quals s’observa la diferència de traç i de colors.